Inspiratie brengt mensen naar een nieuwe plek

Vensters van de geest

Door Charlotte van der Heiden

Ingang Luxor-tempel

Er gebeurt wat met je als een belangrijke inspirator van je overlijdt. Iemand die je in beweging heeft gezet om voor de schoonheid en de inspiratie te kiezen voor de rest van je leven.

Bij mij is dat Paul van den Berg, mavo leraar Frans en een gepassioneerd mens. Gepassioneerd door het leven en alles wat daarin valt te bewonderen.

Vanuit zijn hart en het diepst van zijn tenen stond hij voor de klas om je te roeren en te bewegen. Niet alleen om rijtjes uit je hoofd te leren maar ook om alles uit het leven te halen en je te raken met schoonheid en de wereld zoals hij hem zag.

Meerdere malen lag hij op de tafels in de klas om ons mee te nemen in de wereld die hij bewondert. Vaak was dat Toetanchamon die hij ons bracht. Liggend op de twee wankelende tafeltjes kruiste hij zijn armen en vertelde ons over het wonder van 2000 jaar geleden. Van de wereld die dan voor hem open ging.

De wereld van de Farao’s en wat dat voor hem betekende om die wereld te kunnen aanraken en welke verhalen en verbazing hij dan had over de schoonheid die daar werd aangejaagd en hoe tastbaar zo’n reis door de tijd voor hem betekende.

Met gekruiste armen op zijn borst opende hij een nieuwe wereld voor mij als mavo klantje. Één die ik aan kon raken en proeven en waarvan ik ineens het idee had deel van te kunnen uitmaken.

Die van grootsheid en de creatie. Paul was groots voor mij door zijn passie en de schaamteloze liefde voor het leven waarmee hij zijn verhalen bracht.

Het Louvre in Parijs waar Paul van den Berg Toetanchamon meerdere malen bezocht.

Daarnaast sprak hij je direct aan op je kunnen, wat je in je hebt en die je als puber vaak moeilijk in beweging kon brengen. Gewoon omdat je puber was en de grote wereld buiten de mavo lokalen onbereikbaar leek.

Zo direct kunnen zijn, uit liefde en sympathie, dat was zo krachtig en voelbaar door heel het lokaal. Hij was echt aanwezig en duwde de energie naar daar waar hij het nodig vond.

Daar heb ik zoveel van geleerd. Hij heeft daarmee gezorgd dat ik uren en dagen rijtjes ging blokken op mijn kamertje. Hij maakte je echt verantwoordelijk voor je eigen cijfers en daagde je uit.

Hierdoor heb ik een vette 8 gehaald op mijn eindexamen. Dit zorgde ervoor dat ik de kans kreeg naar de havo te gaan en ik hier ook ontspannen mijn eindexamen heb gehaald.

Daarna had ik de kans om te studeren en heb ik ook die kans gepakt om uiteindelijk voor de kunst academie te kiezen.

Omdat hij mij liet zien dat je daaraan kunt deelnemen, deel vanuit kunt maken, al fantaseer je alleen maar over dat wat je raakt en je inspireert.

En hier zit ik nu te kniezen. Want ik heb hem 2 maanden geleden spontaan mogen bedanken op mijn knieën dat hij dit heeft gedaan en mij heeft bewogen.

Om mij te willen roeren, omdat hem dat zo bewoog en hij wilde laten zien hoe mooi en inspirerend het leven op deze aardbol is en hoe je ervan kunt genieten. Het leven te vieren, de verhalen door te geven en zijn passie in de ruimte te gooien. Jezus wat had hij daar een passie voor.

Nu zit ik in mijn studio weer nieuwe plannen aan het maken voor mijn Art Core Encounters. Om kunstenaars en designers te leren hoe zij hun inspirerende verhalen kunnen vertellen, een groter publiek te passioneren voor je werk en zo je schoonheid en bevlogenheid de wereld kracht bij te zetten.

Maar nu ben ik even stil.

De storm komt nog, want ik had mijzelf voorgenomen toen ik op mijn knieën voor zijn rolstoel zat, dat als hij het niet meer ging doen, ik de onderwijzersstok over zou nemen.

Hierbij Paul. Je hebt echt iets doorgegeven wat blijvend is en vele studenten bewoog. Ik gun je alle rust en hernieuwde energie daarboven om weer te rocken. Ik hou van je.

Surrender to the arts

Surrender to the arts

About the authorship of director Rudolf van der Berg and how this influences his film “A Real Vermeer”.

Overgave aan de kunst

Overgave aan de kunst

Over het auteurschap van regisseur Rudolf van der Berg en op welke manier deze invloed heeft op zijn film ‘Een echte Vermeer’.