Allergie voor systeemplafonds
Werk je effectiever in een steriel kantoor?Door Nour Bouyenzar, Art Core Encounters.
Biofilie is een aangeboren emotionele behoefte om in en rondom de natuur te zijn. Letterlijk: “Houden van het leven”. Ieder mens is hier mee geboren.
Biophilic design is een manier om deze biofilie in mensen naar boven te brengen. We ervaren tegenwoordig steeds meer werkdruk waardoor de behoefte aan een biophilic ontworpen werkomgeving groter is.
Nu hoor ik je denken: “dus veel planten op kantoor?” Onder andere ja!
Er is zoveel meer ‘biophilic’ dan alleen maar het neerzetten van planten. Natuurlijk licht, frisse lucht, een prettige temperatuur, kabbelend water, contact met organische elementen en inspirerende beelden spelen allemaal een rol.
Vind je het belangrijk wat voor invloed een werkruimte op je heeft? Als je in een steriel kantoor zit met alleen een bureau en een stoel lijkt het alsof je beter kunt concentreren. Toch is dat niet helemaal waar. Het is belangrijk dat je veelzijdigheid ervaart in je werkruimte. Hierdoor kun je jezelf geregeld de juiste afleiding geven. In een ruimte met objecten en voorwerpen die je zintuigen positief stimuleren. Waar je even op adem komt en je blik opent naar de rest van de wereld.
Het belangrijkste is dat je je intuïtief op je gemak voelt. Biophilic design is zo ver ontwikkeld dat er meer factoren aan bod komen dan louter organisch ontworpen meubilair en materialen. Een biophilic design geeft je kalmte en een geborgen gevoel. Hierdoor neemt de werkdruk af.
Weet jij waar je hoofd werkt?
Als je aan iemand vraagt wat hun favoriete plek op aarde is, krijg je bijna nooit het antwoord: ‘mijn werkplek’ en dat is jammer aangezien je de meeste tijd op je werk bent. Door biophilic design op je werkvloer te integreren merk je dat je meer rust ervaart. Dit komt omdat de biofilie wordt geprikkeld. Zintuiglijke ruimtes op de werkvloer kunnen je ook buiten werktijd rust bieden en een geborgen gevoel geven. Dit komt omdat je structuur en balans toepast in je leven.
Ruimtes die al je zintuigen stimuleren zijn zowel mentaal als fysiek goed voor je. Je blijft alerter doordat je constant verschillende zintuigen aanspreekt. Hierdoor ben je in het dagelijkse leven meer bewust van wat er om je heen gebeurt en onderneem je sneller acties.
Ruimtes waarin je je kunt terugtrekken werken positief op je lichaam waardoor je mentale staat verbetert. Er zijn mensen die vanuit huis werken. Ze kunnen even rusten vinden tijdens de werkuren. Waarom zouden anderen dat dan niet kunnen?
Verwar de relax ruimtes niet met de concentratie ruimtes. Het gaat vaak mis als je werk gaat associëren met ontspanning. Zorg ervoor dat je aparte ruimtes aanbiedt. Lukt dit niet dan kun je altijd de ruimte opsplitsen. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent wat je waar precies aan het doen bent. Gebruik de concentratieruimte dus niet om te relaxen. Je brein vindt dit lastig. Je zult hierdoor merken dat het concentreren op de plek steeds lastiger wordt.
Zintuigelijke ruimtes op de werkvloer. Bron Interface
LandscapeFlowers#05, by Saskia Boelsums ✶ Artist of the Year 2020.
Geluid, tast, geur en smaak stimuli die bewust een positieve referentie met de natuur, levende systemen en natuurlijke processen oproepen. De directe, non-visuele aanwezigheid van natuurlijke elementen in een ruimte of plaats. Denk aan wind, geluiden, geuren van planten, water en dieren.
Creëer jouw sensorisch kantoor
Afwisseling van texturen en verschillende soorten licht in de werkruimte zijn er niet alleen ter afleiding maar ook voor je ontspanning en welzijn.
Het neerleggen van een zacht dempend tapijt en een nestel-bank waar je even afgezonderd bent van de wereld om je heen geeft al effect. Het is belangrijk dat diversiteit ervaren wordt en dat je hierdoor elke dag kunt ‘kiezen’ waar je aan toe bent.
Niet elke ruimte kan volgens alle principes worden ontworpen. Het toevoegen van een aantal elementen kan daarom al een grote verbetering zijn.
Het toepassen van biophilic design is ook mogelijk in kleinere ruimtes. Je kunt het beste een hoekje uitzoeken waar weinig tot geen gebruik van wordt gemaakt. Hierdoor hoef je niet heel veel aan te passen en kun je een klein gebied omtoveren tot iets wat geborgen, inspiratie vol en huiselijk aan voelt.
Je kunt ook gebruik maken van licht. Hierdoor kun je de ruimte die je hebt gedeeltelijk donkerder of lichter maken. Maak gebruik van indirect sfeerlicht of gekleurd licht. Warm licht werkt ontspannend, koel licht kan er juist voor zorgen dat je je energiek voelt.
Garra rufa vissen werken lichamelijk en mentaal rustgevend. Niemand is er allergisch voor en de elegante vissen zijn een centraal aandachtspunt.
Opperste concentratie gevraagd
Een ontspanningsruimte met diverse stimuli is essentieel. Je kan zelf kiezen waar je je op dat moment wilt begeven. Als je een dag hebt dat je iets minder lekker in je vel zit kan je ervoor kiezen om in een aparte ruimte te gaan zitten. Hierbij kan je denken aan een plek om je te concentreren of een plek om je te amuseren. Het is niet de bedoeling dat je de rustplek associeert met werk.
De Google kantoren maken gebruik van zintuiglijke ruimtes.
Als je je moet concentreren is het fijn wanneer je dat in een rustige ruimte kan doen. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur of je liever alleen zit of in een ruimte vol met collega’s. Gebruik maken van een flexibele concentratieruimte waar weinig tot geen geluid aanwezig is kan hierbij goed helpen.
De productiviteit stijgt naar mate je de volledige focus op je werk kunt hebben. Door middel van zo’n flexplek kun je ervoor kiezen of je alleen wilt werken. Of dat je een ruimte deelt met een collega.
Zelf je persoonlijke werkhouding bepalen werkt positief. De werkhouding kan het beste ergonomisch zijn. Staand werken heeft zelfs veel voordelen: een hogere productiviteit, een betere doorbloeding, reduceert rug- en nekklachten en het zorgt ervoor dat je met meer energie de dag doorkomt.
Maak een inspiratie ronde
Kunst en design brengen visuele, auditieve en kinesthetische ervaringen in de ruimte. Je kunt denken aan de plaatsing van een werk met verschillende kleuren en texturen. Hierdoor worden de visuele en kinesthetische zintuigen gestimuleerd.
Je creëert zo een centraal punt waar de werknemers hun ogen kunnen rusten. Een kunstwerk toevoegen is niet alleen om de werkruimte op te fleuren. Het wekt inspiratie op.
Kunst biedt een venster op de sociale, politieke en economische esthetiek van over de hele wereld. Dit maakt het een inspirerende gezichtspunt voor je organisatie waarin nieuwe ideeën worden ontwikkeld voor je klanten reagerend op wat er in de wereld gebeurt.
Tribes Rotterdam Wilhelminatoren (geïnspireerd op de Kazakh stam). Deze high-class werkplekken zijn geïnspireerd door verschillende stammen wiens fascinerende tradities en artefacten zorgen voor een constante bron van inspiratie.
Rabbit’s Paradise, 2014, by Marie Cecile Thijs. Haar solo expositie is nog tot 10 januari 2020 te zien bij Smith-Davidson.com in Amsterdam.
Tribes Eindhoven Airport (geïnspireerd op de MasaÏ stam).
Sprekende bloemen
Eenvoudige toevoegingen zoals een sprankelend gekleurde vaas neerzetten waar je mooie verse bloemen inzet geeft al veel impact. Je maakt zo gebruik van natuurlijke elementen. De bloemen zijn de visuele verleiders. En als je geluk hebt ruiken ze ook nog eens lekker!
Door een ruimte subtiel af te scheiden creëer je een rustgevende werksfeer. Je kan hierdoor gemakkelijk samen of alleen werken. Bron Interface.
Down the Rabbit Hole
Van jongs af aan is muralist en illustrator Eelco van den Berg (@IAMEELCO) bezig met het tekenen van dieren en de natuur.
Zijn werk is meestal met de hand getekend en springt eruit door zijn sterke kleurgebruik, motieven, contouren en decoratieve elementen in een surrealistische popart stijl.
Met zijn murals wil hij de natuur in de stad laten beleven. Zijn werk neemt je mee naar psychedelische landschappen. Hier staat de verwondering centraal en is alles mogelijk.
Zijn flora en fauna motieven zijn onder andere te bewonderen in de straten van Rotterdam en New York.
Rabbit thief by @iameelco
Mural and sculpture on the corner of Bloemkwekersstraat and Nieuwe Binnenweg at Rotterdam, The Netherlands by @iameelco.
Het kantoor van nu
Als je een aantal jaar geleden aan het kantoor van de toekomst dacht, dacht je al gauw aan talrijke technologische ontwikkelingen zoals behulpzame apparaten en robots. Maar dát blijft sciencefiction.
Wij mensen verkiezen echter nog altijd onze directe zucht naar gemak boven ons welzijn. En verwaarlozen daarbij onze menselijke behoefte om in contact te staan met de natuur.
Gelukkig laat biophilic design ons zien dat het beter kan. Natuurlijke elementen zijn bijna niet weg te denken uit het kantoor van nu. Vloeiende lijnen, passend kleurgebruik en gebruikmakend van sensorische ruimtes horen helemaal bij de kantoren die nu uit de grond schieten.
Allergic to suspended ceilings
Do you work more effectively in a sterile office?
Can I settle up with you?
The myth of the suffering artist.
Inspiration brings people to a new realm
Windows of the mind
Natural elements in your work environment improve your mental abilities
A connection between wellbeing and design.
Surrender to the arts
About the authorship of director Rudolf van der Berg and how this influences his film “A Real Vermeer”.
Natuurlijke elementen in je werkomgeving verbeteren je mentale vermogens
Een verbinding tussen welzijn en design. Biophilic, oftewel ‘liefde voor het leven’ vinden wij steeds belangrijker. Ook wordt het steeds vaker toegepast in de architectuur.
Overgave aan de kunst
Over het auteurschap van regisseur Rudolf van der Berg en op welke manier deze invloed heeft op zijn film ‘Een echte Vermeer’.
Inspiratie brengt mensen naar een nieuwe plek
Vensters van de geest
Mag ik even met je afrekenen?
De mythe van de lijdende kunstenaar