Natuurlijke elementen in je werkomgeving verbeteren je mentale vermogens

Een verbinding tussen welzijn en design

Door Shalina Dilloe

Mensen brengen soms wel meer dan 40 uur per week door op hun werkplek. Stel dat 10% van deze uren niet effectief worden benut, dan kan dit grote gevolgen hebben voor je bedrijf.

Biophilic, oftewel ‘liefde voor het leven’ vinden wij steeds belangrijker. Ook wordt het steeds vaker toegepast in de architectuur. Biophilic design speelt niet alleen in op de behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur, maar ook met je medemens. Leven in een ruimte die op een biofilische manier is ingericht brengt een grote hoeveelheid voordelen voor je gezondheid mee.  

Veel mensen denken dat biophilic design enkel te maken heeft met groen en planten om je heen. Biophilic design versterkt het contact tussen jou en de natuur door dit toe te passen in je omgeving. Het toepassen van biophilic heeft een positief effect op je publiek.

Dit blijkt uit meerdere onderzoeken. Er wordt ingespeeld op de directe behoeftes van de mens om in contact te staan met de natuur. Hierdoor leven wij een gezonder en gelukkiger leven. 

Mensen zijn per dag ongeveer 11 uur bezig met technologie en brengen vaak wel 90% van hun tijd binnenshuis door. Deze individuen krijgen vaak weinig tot geen zonlicht, terwijl dit juist heel belangrijk is. Biophilic design zorgt ervoor dat dit wel gebeurt. Er worden verschillende aspecten van de natuur meegenomen bij het ontwerpen van deze ruimtes. Uit een onderzoek van Terrapin Bright Green blijkt dat er een aantal gewilde toepassingen zijn op kantoor. In deze top 6 staat:

Direct schijnend daglicht  

Het binnenkrijgen van genoeg licht in een gebouw is een grote factor in het welzijn van mensen die hier hun dag doorbrengen. Overmatig licht kan leiden tot een oncomfortabele verblinding, tegelijkertijd zorgt een gebrek aan daglicht tot onvoldoende verlichte ruimtes. Daarom moet de zonweringinrichting, oriëntatie en raam/muurverhouding allemaal in het ontwerp in acht worden genomen om daglicht te optimaliseren. 

Mos-tapijttegel van Interface maakt deel uit van het biophilic Human Connections-assortiment

Visuele verbinding met de natuur  

Sommige gebouwen bieden een prachtig uitzicht op de oceaan. Anderen een overvloed aan bomen in een landschap. Jammer genoeg is dit niet overal mogelijk. Daarom kiezen sommige architecten ervoor om binnenruimtes met bomen en andere flora in te richten. Op deze manier krijgen de mensen die hier hun dag doorbrengen toegang tot de natuur.

Collection Felt Plants of WANDSCHAPPEN during The Salone del Mobile Milaan 2015 by Driessens & van den Baar wandschappen.nl

Verrijkt met kunst   

Kunst zorgt voor een aangename en inspirerende omgeving. Het biedt een belangrijke bijdrage aan de beleving van het gebouw. De invloed van kunst in je werkomgeving is veel groter dan je denkt. Het zorgt voor een rustpunt, een moment van bewondering en laat nieuwe perspectieven zien. 

Aanwezigheid van water 

Het geluid is een ander belangrijke omgevingsfactor dat om veel aandacht vraagt. Te veel geluid zorgt ervoor dat mensen zich gestrest voelen. Tegelijkertijd zorgt te veel stilte ervoor dat mensen zich onveilig voelen.  

Om kantoorgeluiden te neutraliseren wordt er gebruik gemaakt van kabbelend water. Ook wel ‘white noise’ genoemd. Dit rustgevend geluid is in de afgelopen jaren tot in detail onderzocht en getest. Hieruit blijkt dat het de invloed van achtergrondgeluiden, in een open kantoorruimte kan verminderen. De aanwezigheid van water doet ons goed. Of we het nou horen, zien of kunnen aanraken. Het geeft ons een gevoel van kalmte. 

Salesforce, San Francisco, video wand.

Je eigen groene oase  

Helaas heeft niet iedereen een uitzicht op de zee, maar daar is een oplossing voor. Planten maken namelijk al een groot verschil op de werkvloer. Ze bevorderen het welzijn van werknemers met 47%. Al dat groen werkt stress verlagend. Hierdoor ben je meteen al 10 tot 15% productiever op een dag bezig. Hiernaast zuiveren planten ook de lucht, en zijn handige luchtbevochtigers. 

Geborgen werkruimte 

Het is van groot belang dat je kan werken in een rustige, nette werkruimte. Essentieel is dat er natuurlijke materialen en kalmerende kleuren worden gebruikt. Dit verbindt ons namelijk met een ruimte. Want het verbeeldt de natuur. Dit kan met bijvoorbeeld natuurlijke verfkleuren, schilderachtige muurschilderingen, tapijtsoorten, houten kozijnen en nog veel meer. 

In deze video zijn de designers van Obscura aan het woord. Salesforce benaderde Obscura met de mogelijkheid om fantasierijke media te maken voor de 107 inch lange LED-videomuur in de lobby van hun vlaggenschip in San Francisco. De vloeren werden geleverd door Interface.

Niet alleen een mooie ruimte  

Het is enorm belangrijk om een fijne werkplek te hebben, waar mensen ook inspiratie en productiviteit uit kunnen halen. Een ruimte inrichten op de biophilic manier gebeurt niet alleen om het er goed uit te laten zien. In tegendeel zelfs. Het betrekt onze innerlijke aantrekkingskracht tot de natuur. Ruimtes die in harmonie staan met de natuur zorgen dat je productiviteit en creativiteit stijgen met 10 – 15%. Je gedachtes zijn helderder en je lichaam energieker.

Je geeft als organisatie een bijdrage aan de natuur. In de steeds drukker bevolkte wereld wordt er steeds meer plaats gemaakt voor de stad. Hierdoor is de natuur steeds moeilijker op te zoeken.

De Bosco Verticale in Milaan door Boeri Studio i.s.m. agronomist Laura Gatti. Het bouwwerk is geïnspireerd door de 14e eeuwse Torre Guinigi in Lucca.

The Living Surface, installation by Lizan Freijsen. Photo by Lotte van Stekelenburg

Opmerkelijke percentages 

We leven in een tijdperk waar steeds meer mensen zich uitspreken over hun mentale staat. Zo blijkt dat op de werkvloer ongeveer 76% lijdt aan stress gerelateerde gezondheidsproblemen. Hierdoor kampen veel werknemers met een lage productiviteit, negatieve stemming en een hoog ziekteverzuim. Fysieke en mentale gezondheid is niet alleen maar fijn om te hebben, maar een basisvoorwaarde om goed te kunnen functioneren op bijvoorbeeld werk of school.

In de Verenigde Staten blijkt het ziekteverzuim in bedrijven per jaar ruim 62 uur per werknemer te zijn. Hierbij lopen de kosten op tot ruim 2000,- dollar per werknemer. Een onderzoek van de Universiteit van Oregon wees uit dat 10% van het ziekteverzuim toe te schrijven is aan werkplekken die geen directe of indirecte relatie hebben met natuur.

Zo blijkt uit een onderzoek van commercieel bedrijf in vloeren ‘Interface’ dat medewerkers die vanuit hun raam uitkijken op groen veel minder ziekteverlof opnemen dan medewerkers zonder. Uitzicht op levend groen helpt bij een sneller herstel van vermoeidheid.

Interface is een groot voorstander van biophilic design.  Meer dan 50 onderzoeken uit de hele wereld, zoals het Human Spaces onderzoek, dat Interface heeft laten uitvoeren in samenwerking met professor psychologie Cary Cooper, tonen aan dat de natuur of omgevingen die de natuur nabootsen een positief effect hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Interface verkent deze kracht van biophilic design ook in haar collecties, die natuurlijke oppervlakken, kleuren en texturen direct nabootsen.

Neem bijvoorbeeld het hoofdkantoor van ING, ook wel bekend als ‘het Zandkasteel’ in Amsterdam. Met veel daglicht, organische architectuur, water, groen en kunst liep het verzuim met 15% terug. Dit is een opmerkelijk prettig resultaat.

Collection Felt Plants of WANDSCHAPPEN during The Salone del Mobile Milaan 2015 by Driessens & van den Baar wandschappen.nl

Creatieve prikkels

Het bekijken van kunst is niet alleen een prettige bezigheid, kunst is goed voor de gezondheid. Kunst op de werkvloer heeft een stimulerende invloed. Uit meerdere diverse onderzoeken worden deze theorieën bevestigd. 

Neem als voorbeeld het onderzoek van psycholoog Craig Knight, hieruit blijkt dat kunst je productiviteit en welzijn verhogen en je stress verlaagd. 

Tijdens dit onderzoek moesten deelnemers werken in vier verschillende soorten werkruimtes.

• Simpel

Alleen datgene wat nodig is om taken uit te voeren.

• Verrijkt 

Kunst en planten die al geplaatst waren in de ruimte.

• Gemachtigd

Deelnemers konden zelf kiezen waar ze kunst en planten neer wilden zetten.

• Machteloos

Deelnemers konden de kunst en planten zelf regelen – maar de experimentator maakte vervolgens deze persoonlijke accenten ongedaan en keerde terug naar de verrijkte lay-out.

Resultaat

Het team dat in een verrijkt kantoor werkten deden dit 15% sneller dan de mensen in een simpel kantoor. Ook hadden deze verrijkten veel minder gezondheidsklachten. Kunst is een manier om personeel te behouden en hoe meer ze in een verrijkte omgeving werken, hoe meer ze beseffen dat zij ook een een deel van uitmaken van deze creatieve proces.

Mensen brengen het grootste deel van hun leven door op het werk, en dit kan na een gegeven moment een sleur worden. Interactieve kunst is hier de perfecte oplossing voor. Het biedt namelijk een constant gevoel van fascinatie en betrokkenheid.

Kleine percentages, grote gevolgen

Naast dat een onprettige werkruimte zorgt voor meer verzuim, kan dit ook zorgen voor ‘presenteïsme’, oftewel minder productief, duf en niet gefocust zijn. Mensen brengen soms wel meer dan 40 uur per week door op hun werkplek. Stel dat 10% van deze uren niet effectief worden benut, dan kan dit grote gevolgen hebben voor een bedrijf. Op jaarbasis gaat het voor deze organisaties om miljoenen die ze mislopen.

In een Call Centre in Sacramento, Californië bleek het strategisch plaatsen van de werkplekken tot een geweldig resultaat te leiden. Werknemers die bij een groot raam zitten met uitzicht op groen handelen telefoontjes 6 tot 7% sneller af dan de werknemers zonder dit uitzicht. Het plaatsen van het raam kost het bedrijf geld, maar dit was in ruim vier maanden alweer terugverdiend. De productiviteit neemt toe, en ook de winst. Een stijging van ‘maar’ 6% kan veel betekenen voor een bedrijf met 1000 medewerkers. Het leidt naar een winst van enkele miljoenen per jaar.

Niet alleen in het bedrijfsleven is de biophilic methode effectief. Ook in ziekenhuizen, scholen, huizenmarkt en detailhandel pakt het positief uit.

Patiënten herstellen sneller

Het blijkt dat patiënten sneller herstellen wanneer zij in kamers verblijven met natuurlijk daglicht en uitzicht op groen. Zij voelen zich sneller beter en hoeven minder lang te blijven. Minder ligdagen betekent minder kosten voor het ziekenhuis en zorgverzekeraars.

Betere resultaten op school 

Op scholen geldt precies hetzelfde. In een prettige omgeving met veel daglicht en omringd door groen is er veel minder ziekteverzuim en uitval. Deze kinderen halen 7 tot 18% betere resultaten en leren 20 tot 26% sneller.

Voordeel in winkels

Mensen geven meer geld uit in een winkelcentra- en omgeving wanneer deze licht en groen zijn. Een onderzoek onder 73 winkels in Californië, Verenigde Staten wees uit dat winkels die lichtkoepels lieten installeren een verkoop toename kregen van 40%. Dankzij deze lichtkoepels bespaarden ze ook nog eens op de energiekosten.

Winst op de huizenmarkt

Groene buurten zijn veel geld waard. Binnen de huizenmarkt zijn mensen bereid om maar liefst 58% meer te betalen voor een huis met uitzicht op het water. In de staat Washington zijn huizen aan het park 5% meer waard. In Cleveland bleken huizen in buurten die goed waren aangelegd en veel grote bomen bevatten 7% meer huuropbrengst te hebben en 4 tot 5% meer op te brengen in de verkoop. Huizen aan het meer in Puget Sound zijn 128% meer waard dan huizen in een andere buurt.

Een ander voordeel van wonen in een groene buurt is dat er aanzienlijk minder criminaliteit heerst. In Chicago worden in gebouwen met een groene omgeving 52% minder overtredingen en misdaden begaan.

In de toekomst

Tegenwoordig leven we in een wereld die steeds digitaler, sneller en volgebouwd is. Ook spenderen we onze tijd merendeels binnenshuis door. Daarom is het essentieel om werkruimtes te creëren waar we ons thuis in voelen en geïnspireerd kunnen worden door de natuur.

Het World Health Organisation verwacht dat stress gerelateerde ziekten, zoals psychische aandoeningen en hart- en vaatziekten tegen 2020 de grootste oorzaken van ziekte zijn. Wanneer er ook nog is een matige connectie tussen mens en natuur is, ontstaat er nog een grotere kans op het krijgen van deze aandoeningen. Het opnemen van directe of indirecte elementen van de natuur in een gebouwde omgeving verlaagt je stress, bloeddruk en hartslag.

Gelukkig werken steeds meer Nederlandse bedrijven en architecten vanuit de principes van biophilic design. Ook zijn er al een aantal kantoren op deze manier ingericht. Het Groningse gebouw Kempensberg is hier een van. Het pand wordt sinds 2011 gebruikt door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst. Vanaf die tijd is het ziekteverzuim met 20% gedaald.  

Hoe meer natuurlijke elementen er verwerkt worden in een kantoor, hoe gezonder de ruimte. Daarom is het belangrijk dat bedrijven zich hierop gaan focussen, en gebruik gaan maken van biophilic design.

Surrender to the arts

Surrender to the arts

About the authorship of director Rudolf van der Berg and how this influences his film “A Real Vermeer”.

Overgave aan de kunst

Overgave aan de kunst

Over het auteurschap van regisseur Rudolf van der Berg en op welke manier deze invloed heeft op zijn film ‘Een echte Vermeer’.